De naam groep Schmeets is eigenlijk zo’n beetje ontstaan doordat medecarnavallisten vaak zeiden als wij ergens waren, “kiek doa hasse die van dur Schmeets”.
Wanneer de groep Schmeets is ontstaan is echter moeilijk na te gaan.
Feit is wel dat alle leden fervente carnavallisten zijn.
Met name de zusjes Marie-Therese en Lily Smeets, waarvan de naam Schmeets is afgeleid, waren er al vroeg actief bij, getuige de foto’s die je onder historische foto’s in de rubriek foto’s kunt bewonderen. Samen met hun vriendin Sylvia Kemp - Robbertz hebben zij dan ook menige carnavalsoptocht meegelopen.
Wat de optochten betreft beperken tegenwoordig zij en de rest van de groep zich enkel en alleen nog maar tot het kijken naar diverse optochten.
Verzoeken van medecarnavallisten van “loop toch uns mit, ier zit zoeng leuke groep”, worden dan ook steevast vriendelijk van de hand gewezen.
Uitzondering hierop vormt het echtpaar Sylvia en René Kemp.
Ieder jaar op carnavalsdinsdag loopt Sylvia (al dan niet begeleid door 2 nichtjes) als “einzelgänger” mee in de optocht van Schaesberg.
René, die in het seizoen 1988/1989 prins van Schaesberg is geweest, zit ieder jaar op de wagen van de oud prinsen van Schaesberg.
Verzamelpunt, overnachtingplaats gedurende de carnavalsdagen voor enkele leden en thuishaven van de groep Schmeets vormt van oudsher het huis Brikkebekker 19 in Schaesberg.  In vroegere tijden gingen wij na het bekijken van de optochten steevast effe naar “huis”, waarbij wij dan altijd door Antje en Hein Smeets (ouders van Marie-Therese en Lily) enthousiast werden opgevangen. 
Daar werden wij dan met poefele en friet mit zoervleesch voorzien zodat we enkele uurtjes later weer gesterkt het avondprogramma konden afwerken.
Als wij dan laat in de nacht weer “thuis” kwamen waren Antje en Hein meestal nog wakker en werd er niet geschuwd om de frietepan en de hieringe weer tevoorschijn te halen.
Na het vertellen van de belevenissen van die dag gingen wij dan met een volle maag naar bed om vervolgens de volgende morgen gesterkt door een stevig “spek en ei” ontbijt weer op pad te gaan.
Tegenwoordig wordt het huis bewoont door Lily Smeets en Jo Wassen en hebben zij de taak van Antje en Hein Smeets overgenomen.
Eind januari van 1997 werd er voor het eerst een prins gekozen: Prins Jo I (Wassen) van d’r Brikkebekker. De organisatie stond toen nog in de kinderschoenen maar de uitverkiezing werd toen al uitbundig gevierd.
Zes jaar later op 8 februari 2003 werd er een nieuwe prins gekozen:
Prins Roger I (Vinken) van d’r Brikkebekker. Hier was al meer over nagedacht. De nietsvermoedende Roger werd met een smoesje naar de Brikkebekker gelokt, waarbij hij bij aankomst werd verrast door een grote groep verklede carnavallisten.
Het feest van zijn uitverkiezing werd tot in de late uurtjes stevig gevierd.
In 2008 (precies 11 jaar na de benoeming van de 1e prins) was het de beurt aan Sylvia Kemp.
Bij deze proclamatie werden kosten nog moeite gespaard.
Op vrijdag 18 januari 2008 werd de ook nietsvermoedende Sylvia uitgeroepen tot Prinses Sylvia I van d’r Brikkebekker.
Het feest speelde zich weer af in het speciaal voor deze gelegenheid gezellig versierde huis Brikkebekker 19.
Na alle plichtplegingen waarbij aftredend Prins Roger I de scepter aan de nieuwe Prinses Sylvia I had overgedragen en er een speciaal voor Sylvia geschreven liedje door de enthousiaste gasten ten gehore werd gebracht, volgden er tal van optredens van al dan niet bekende artiesten. Om 23.11 volgde er weer de traditionele “optocht”, waarbij het hele gezelschap door de straat Brikkebekker trok, die door enkele verbaasde bewoners werd gadegeslagen.
Weer aangekomen op huisnummer 19 werd de optocht afgesloten met een spetterend vuurwerk.
Vervolgens werd het feest binnen tot laat in de nacht voortgezet door de kersverse prinses samen met de leden van de groep Schmeets en talloze vrienden en bekenden van de groep.
Dat deze uitverkiezing professioneel was aangepakt bleek later toen enkele lokale krantjes zoals de Landgraaf Koerier en De Trompetter en zelfs het dagblad de Limburger hiervan met een artikeltje met foto melding maakten.
In de rubriek foto’s zijn deze artikeltjes onder foto's prinsenproclamatie Sylvia I te zien.
Niet gek  voor een onofficiële carnavalsvereniging wa………….?!